موسسه فهیم

خلاصه ها

ديدار پاپ فرانسيس از مرجع عالي شيعيان از نگاهي ديگر

كاظم قاضي زاده در اين روزها مطالب زيادي از ديدار دو رهبر عالي ديني در نجف نوشته اند و هر يك به نوعي بر اهميت و اميد اثرگذاري اين ديدار در مسير همگرايي و همدلي پيروان اديان و نفي خشونت توجه كرده اند . بواقع مي توان گفت صرفا انتشار عكس مودبانه و مهربانانه دو رهبر در قاب ساده اتاقي بي آلايش ، كه آيه الله سيستاني تقريبا همه مهمانان را در همين اتاق پذيرا مي شوند ، خود مي تواند نمادي بر اين همگرايي و نفي خشونت شود و از چندين همايش و بيانيه مشترك و توافق كاغذي و .... موثر تر مي نمايد .

مطالعه

بررسی آزادی بیان در غرب و توهین به پیامبر(ص)

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدهادی مفتح، رئیس مرکز اسلامی هامبورگ، شامگاه دوشنبه‌، ۱۲ آبان در نشست علمی مجازی موسسه پژوهشی فرهنگی فهیم با موضوع «بررسی آزادی بیان در غرب و توهین به پیامبر(ص) گفت: آنچه در غرب در مورد آزادی بیان ادعا می‌شود آن است که افراد و نشریات و همه کسانی که توان ارائه فکر و مطلب دارند

مطالعه

قرآن، بحران های اجتماعی، خرافه(1)

دکتر داود فیرحی: در بحران کرونا با دو نوع خرافه ضدتجدد مواجه شدیم/ جامعه بحران زده بیشتر میل به خرافه پیدا می کند حجت الاسلام والمسلمین فیرحی در نشست مجازی موسسه فهیم که به صورت زنده از اینستاگرام پخش شد، با اشاره به پردامنه بودن موضوع قران، بحران اجتماعی و خرافه بیان داشت: خرافه که با مفاهیم دیگری همچون موهوم، افسانه و اسطوره مورد اشاره قرار می گیرد، پدیده گسترده ای است که در همه جوامع است اما در شرایط بحران های اجتماعی و نیز در جوامع با ساختار فکری باورهای متافیزیکی خاص بیشتر رشد می کند.

مطالعه

نسبت قاعده فقهی اهم و مهم با نظریه ماکیاولیسم

بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدلله والصلاة والسلام علی رسول الله وعلی آله المعصومین ولعنة الله علی أعدائهم أجمعین. اللهم صل علی محمد وآل محمد، واهدنا لما اختلف فیه من الحق بإذنک إنک تهدي من تشاء إلی صراط مستقیم. عنوانی که انتخاب شده، «نسبت قاعده فقهی اهم و مهم با نظریه ماکیاولیسم» است. به‌طورکلی مطالبی را که می‌خواهم برای شما عرضه کنم، پنج مطلب است؛ برای این‌که فکر شما مدیریت شود، پنج مطلب را بیان خواهم کرد.

مطالعه

موضوع شرایط قضاوت در دادگاه‌های سیاسی و مطبوعاتی

دادگاه‌های سیاسی یا اتهامات سیاسی و مطبوعاتی که تفاوت ماهوی با اتهام‌های دیگر دارد. همین دلیل مورد توجه قانون‌گذار در قانون اساسی ما بوده و قبل از آن نیز مورد توجه کسانی بوده که از دورۀ مشروطه با این مباحث سروکار داشتند. در دنیای جدید هم به این مسئله به طور جدی توجه شده است. با توجه به اینکه ما حقوقمان برخاسته از فقه اسلامی است شاید بتوان ریشه‌ها و نکاتی را در تأیید و تکمیل این بحث از آموزه‌های قرآنی و روایی و بیانات فقها به دست آورد.

مطالعه

جایگاه رای مردم در حکومت اسلامی

بحث امروز که به عنوان نظریه‌پردازی انتخاب شد، یکی از بحث‌های جدی است که در هنگام انتخابات از لحاظ نظری مورد توجه قرار می‌گیرد؛ به دلیل دیدگاه‌های متفاوتی که پیرامون رأی مردم در حکومت اسلامی قرار دارد. شیعه از نگاه تاریخی خیلی با رأی مردم میانه خوبی نداشته است؛ زیرا به لحاظ تاریخی حکومت پیامبر که کمتر مورد اختلاف کسی بوده و تا همین اواخر نه شیعه و نه سنی پیرامون منشأ مشروعیت پیامبر بحثی نکرده‌اند؛‌ چون یک نگاه کاریزماتیک به حکومت پیامبر بوده است و مردم از جان و دل خود را وام‌دار پیامبر می‌دانستند و این را بحث نمی‌کردند که حکومتش از نصب الهی مشروعیت گرفته یا بیعت. البته از آیات متعددی فهمیده می‌شود که حکومت پیامبر یک امر الهی بوده است.

مطالعه

فقه فردی و فقه اجتماعی با نگاه بر دیدگاه های امام خمینی (ره)

بحثي را كه من امشب قصد دارم طرح کنم، بحث فقه فردي و فقه اجتماعي است. حتما مي­دانيد كه اصل طرح مباحث روشي در حوزه فقه به اين نيت است، كه ما بتوانيم بر اساس نوع تعامل­هايي كه تاكنون فقها درباره مباحث استنباطي خودشان داشتند، به يك نوع جمع­بندي و گزينش و به دست­آوردن راه بهتر در استنباط‌هاي فقهي برسيم. در اين زمينه دوستان مباحث مختلفي را تحت عنوان مكاتب فقهي قم و نجف، يا حتي تحليل و بررسي تك‌تك فقيهان در حوزه اجتهاد مطرح كردند، من از يك زاويه ديگر دو نوع بحث فقهي را مي‌خواهم مورد توجه قرار بدهم و تفاوتهايش را تحت عنوان فقه فردي و فقه اجتماعي طرح كنم،

مطالعه